Friday, August 14, 2009

bersediakah aku?

ramadhan dah hampir. bulan yg mulia. kalau dulu rasa seronok sgt bila ramdhan dtg. tapi tahun ni, tak rasa pun macam tu. rasa takut utk menempuhnya lagi adalah. tapi aku tau aku tak bleh tipu diri sendirI. mahu atau tidak, dia pasti hampir. mengapa takutkan ramadhan? bukan itu bukan mulia yg ditunggu oleh umat islam?

aku tak bersedia tuk menempuh Ramdhan tahun ini sebab Papa dah tiada. takut sangat nak pikirkan macam mana nak menghadapi bulan Ramadhan dan seterusnya Syawal. Ramadhan terlalu istimewa tuk kami. Tuk keluarga kami... Papa org yg paling busy bila datangnya ramadhan. Sepanjang perkahwinan ibu ngan papa, ibu tak pernah sediakan sahur tuk kami sekeluarga. Itu tugas Papa. Papa akan bangun awal tuk masuh sahur setiap pagi. Without fails! Kerja kitaorg adik beradik hanyalah sediakan pinggan mangkuk, kejutkan ibu tuk makan sahur. Papa tak akan susahkan ibu tuk sahur. Cuma apa yg dia nak hanyalah teh tarik ibu buat pelengkap sahurnya.

Daytime selalunya papa ada jer kerjanya. Sibuk nak sediakan tuk anak2 berbuka pulak. He'll call u and tanya nak makan apa for berbuka. Masa tulah bole request macam2 and jarang sekali Papa menghampakan kitaorg.. Im so gonna missed his homemade murtabak for berbuka, his kerabu mangga for bersahur and his sup sayur when i dont feels like having nasik for that day.

And im so not ready to have Syawal. I wont be able to taste Papa specialty anymore. Tak akan dapat lagi nak cium tangan Papa...Tak akan dapat lagi gosok kan baju melayu dia, samping dia, siapkan songkok dia.. butang baju melayu diaaaaaaaaaaaaaaa.... Ya Allah sebaknya dada ni!!!!!

Ya Allah kuatkan lah hati ini... Berikan aku kekuatan dan menerima takdir yang telah kau tetapkan. Pada mu jelah aku mampu memohon dan berserah.. Ampun kan segala dosa Papa samada kecil atau besar, disedari atau tidak disedarinya. Terangilah dan lapangkanlah kuburnya, tempatkan dia di golongan org2 yang beriman. Tempatkanlah dia di Syurgamu. Permudahkanlah urusannya bersamaMu. Makbulkan doa ku ini Ya Allah.

Dan Ya Allah....

Andai kutahu
Kapan tiba ajalku
Ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umurku

Andai kutahu
Kapan tiba masaku
Ku akan memohon
Tuhan jangan Kau ambil nyawaku

Aku takut
Akan semua dosa dosaku
Aku takut
Dosa yang terus membayangiku

Andai kutahu
MalaikatMu kan menjemputku
Izinkan aku
Mengucap kata tobat padaMu

Aku takut
Akan semua dosa dosaku
Aku takut
Dosa yang terus membayangiku

Ampuni aku
Dari segala dosa dosaku
Ampuni aku
Menangisku bertobat padaMu

Aku manusia
Yang takut neraka
Namun aku juga
Tak pantas di surga

Andai kutahu
Kapan tiba ajalku
Izinkan aku
Mengucap kata tobat padaMu

5 comments:

biqque said...

ya allah, bergenang air mata aku baca post ni...sigh...hebatnya papa mu...

Ely Hasrul said...

aku denial.. aku baca cpt2 spy cpt habis cite sedih ini.. semoga roh papa dicucuri rahmat aminn

debyG! said...

biq- tq biq.. Papa aku adalah ayah yg terbaik buat aku. Akus bessyukur dgn Allah walau dia dipinjamkan tuk aku hanya buat sementara..

cuma.. aku mmg TERLALU MERINDUI dia.. :(

skin- terima kasih skin.. amin...

dibitz said...

you know i'm bad at this...
i know that bond, i still have it.. i hope Allah lets me pinjam longer...

elly mustafa said...

nak nangis laa....semoga roh papa dicucuri rahmat oleh Allah SWT..