Friday, March 12, 2010

Sungguh Sejuk Hari Itu



on one hot sunny day, tiba2 MyOtherHalf bersuara,

MOH : Panas2 camni, kalo dapat berendam dalam sungai mesti bestkan? Cam sungai Bkt Belacan..
Me : Wat? Bukit Belacan mana ada sungai dah B.. semua dah jadik umah kot kt sana
MOH : Really? Last time i mandi sungai masa kecik2 kt Bkt Belacan. B jom mandi sungai nak?
Me : Serious???????

A week after that conversation, MOH sibuk cerita kat my mum and her neighbour betapa dia teringin nak mandi sungai. My mum as usal, pantang diajak, terus buat plan wit her neighbour. My mum's neighbour ni dah kira her besties la skrg. Since Papa takde and Danny Boy dah keja, she'll plan her day ahead wit her neighbour ni, Cik Arah namanya. So, immediately Cik Arah agreed to join the mandi sungai trip and siap suggest us this place kt Hulu Yam tuk mandi sungai. Ive heard bout Hulu Yam numerous times, but it scares me off after i heard there were cases where they found dead people somewhere around there. But tak kisahla.. Cik Arah succesfully convinced my MOH that place is safe and katanya sungai kat situ masih clear and ada waterfall lagik..

The very next day we drove to Hulu Yam. Earlier before, me and mum sibuk prepared dishes tuk org yg akan lapar bila dah berendam nanti. Ingatkan nak masak nasi goreng bodo and fry some ayamas drummet jer. Tapi sorry la.. ni kalau nak berkelah ngan Cik Midah aka my mum, makan kena terbaek... Sudahnya berbekas2 lah lauk pauk, air minum berbotol2, periuk nasik and belanga semuanya diangkut semua. hehehe...

We took mrr2 from damansara damai to batu caves, ikut jalan lama ke Hulu Yam. on the way, terasa sgt dejavu sebab penah lalu malam nak beraya di rumah cik Fara dulu. rupa-rupanya rumah fara and that picnic place memang tak jauh, which only takes bout 20mins jer kot. Anor dejavu coz we have to pass this Empangan tempat MOH punya Garaa band 1st photography shooting. Tersenyum teringat masa depa cuba berpose dpn camera for the first time.. during the adolescence years. hehehehe.. muda remaja gitu. hehehe

Immediately after the empangan about 10 mins driving ahead, tiba2 nampak ada waterfall on the left. semua menjerit and MOH have to make an emergency stop. hahhaahaha.. terlampau teruja sgt. luckily there was no cars behind. kalo tak, naya jer... so everyone agreed to settle down near the waterfall. actually on the right side of the road pulak, ada tangga jauhhhhhhh ke bawah and they said ada air terjun lagi cantik aand the water is crystal clear... memandangkan we are traveling with makcik2 and pakcik yang ada sakit lutut, we all bersetuju je la nak berport kat tepi waterfall tu. takpayah diaorg susah2 turun and naik tangga yg tinggi tu...

so after amik tempat yg menarik, secara spontan semua org lapar and it was mid day already. memang lunch hour pun. so belum apa pun, we all terus serbu the foods that my mum prepared. what i prepared for the day was only masak nasik and a dish of lauk. lauk segera jer, ayam masak sos and sayur bayam rebus jer.. but mummy memang hebat... siap masak daging salai lemak cili api, ayam bakar, sambal belacan etc. and yes, her always standby mode sambal kentang ikan bilis pun wajib ada. cik arah siap bawak ikan keli berlada, gulai ayam lagi...and.. kicap kipas udang wajib ada! memang meriah tu!


belum mandi pun dah lapa. lauk pauk cam kenduri. terbaek...

lepas perut dah kenyang, we decided to go the other side of the road. turun tangga yg jauhhhh nunnn ke bawah tu. belum apa2 dah kena tahan ngan AJK Perhilitan. rupa2nya sorang kena bayar rm1 tuk enjoy this hutan lipur kononnya. so MOH paid rm7 to the guy. mula2 cam musykil la, takut kena tipu. tapi dia siap provide receipt and siap ckp tempat ni cam Selangor reserved park. maintained by state government katanya. so malas nak gaduh, MOH paid willingly.

so the journey begins.. nak turun ke bawah ni tak lah susah mana. but the steps memang besar2 la.. human made staircase kan.. so memang uneven and kena berhati2. after taking about 50 steps down, tiba2... nampak jambatan gantung..... best wooooo.. we have to cross the other side by the jambatan gantung and right under u can seee the beauuuutiful river! cantek sgt....

muka kanak2 riang

sampai jer at the other side, semua cam excited semacam. esp MOH! just like kanak2 ribena.. for ages, tak nampak air sungai and furthermore sungai ni masih jernih airnya. thank god it was mid of week, orang memang takde.. masa tu ada la 2 couple kat bawah tu. since we all takmo nak kacau org bercinta, we all pun jalan ke atas tuk carik better port. perhaps jumpa waterfall yang cantik tuk berendam. but sadly, around the bushes memang la ada sampah merata-rata. this is Malaysia kan? the not friendly styrofoam plates, cups, plastics bags, bottles memang merata2. sedey gak la... tapi bila tgk sungai yg still clear and bersih lagi, hati trus bunga2. tak sabar nak berendam ni... so we managed to get a nice spot jauh dari mana2 couple yg sibuk nak bercinta. adeh.. apa la best bercinta kt sungai?

ni la our port tuk berendam. nampak tak betapa clear nya sungai tu. best woooooo

uish... the feeling dapat berendam dalam air sungai ni... best giler!!!!!!!! tergelak besar tgk MOH cam budak2 explore sungai tu.. memang best! terbaek giler!!!! and seriously best nak mampus. dah la tghari buta, air sungai yg sejuk, ada pokok kiri kanan andddddd matahari yg tak tertembus dek pokok yg rendang tu.... lovely!!!!!! it was really great. even my sis kononnya amik EL nak settle her office works kt umah pun seronok dapat ditched her works and joined us dat day. bak kata MOH, hilang semua masalah dia kt sungai tu. hehehehe. nyaman bangat!!!!!!

lepas dok berendam and tukar spot 2-3 kali, tiba2 teringat kat mummy yang tertinggal on the other side. masa ni jari2 dah start mengecut dah.. so we decided to climb up again and lepak with the elderly pulak. and furthermore, perut dah start rasa lapa balik.

the climbing part was not easy. my sis lain la, since she decides to do half marathon at coming Cyberjaya's marathon, dia memang dah intensively buat keja gile ni. every weekend she'll do yoga, swimming, climbing Bukit Broga etc.. so naik tangga tu cam takde mende la.. me... yg konon nak lari 10km for this marathon, tak henti2 cungap and berenti 2-3 kali. dengan beban bag on shoulder, badan yang basah2 ni, ni mmg pure obstacle ala2 Biggest Loser Asia punya challenge! fuihhh.. penat siuttttttttttttttttttt!!!!!

sampai jer kat spot diaorg, we saw my mum and cik Arah dok melepak tepi waterfall tu. excited tgk kitaorg dtg, my mum suh kitaorg berendam kt waterfall tu. MOH paling excited.. hehehe.. x sabar nak duduk bawah waterfall tu. sampai jerrrr.. muka terdiam... waterfall tu sgt tinggi k? and the water, turun cam org tolak barang on your shoulder k? my mum siap usik MOh lagi... katanya sedap cam kena urut kat massage parlour. hahahaha.. amik ko... but the waterfall memang cantik la. untuk someone yg dah lamaaaaaa x nampak air sungai, and tiba2 nampak waterfall, that's consider as bonus dah tu!

ni la faces of MOH yg puas dapat mandi sungai! happy sgt dia...


ni muka dah penat berendam.. Hulu Yam memang terbaek!

setelah berpicnic bout 4 hours, it's about time to make a move. kena balik awal takut jalan jammed kat Batu Caves and mrr2 nanti. so we packed our stuff and head home. tapi.. journey balik cuma lah 40mins jer. gile kejap. tapi masa ni semua dah terdiam dalam kereta. semua kepenatan.

well, the picnic was a blast. MOH tak henti2 senyum. before balik Puncak Jalil, MOH salam my mum and told her that it was one of the best day of his life. kelaka jer rasa.. but MOH really means it. he was really thankful. im glad we made the right decision tuk mandi sungai.

so, tuk jiran tetangga and kengkawan semua, ada berani turun mandi sungai kat Hulu Yam? jommmmm... best wooooooooooooo... ;)


1 comment:

biqque said...

haaaaaaaaaaa part last tu yg aku suka dengar...nak pegiiiiiiiiiii! bestnyerrrrrrrrrrr! plan ar, plan ar, plan ar...